Studija izvodljivosti

Ovdje se može preuzeti studija o opravdanosti osnivanja opštine Grbalj koja je pored niza drugih neophodnih uslova, prvi nužan korak ka osnivanju samostalne opštine Grbalj. Studija previđa spajanje djelova opštine Kotor i djelova opštine Budva u novu samostalnu opštinu. Ona predstavlja radnu verziju a u formalnom smislu sadrži značajne djelove kao što su analiza postojećeg stanja, analiza fiskalnog kapaciteta teritorije Grblja, ocjena prednosti i nedostataka, teritorijalne promjene, parametri budućeg razvoja, kao i mnoge druge djelove propisane pravilnikom o sadržini i metodologiji izrade u skladu sa zakonom o teritorijalnoj organiziaciji Crne Gore.

Svrha objavljivanja ovog dokumenta je da građani, naročito stanovnici Grblja, upoznaju kapacitet područja Grblja te da u tom smislu daju odgovarajuće primjedbe kako bi studija bila sadržajno kvalitetnija nakon čega će Inicijativni odbor, koji će biti izabran na zboru Grbljana, podnijeti inicijativu za formiranje nove opštine.

Napominjemo da će akcija prikupljanja potpisa podrške inicijativi za osnivanje opštine otpočeti početkom januara koju će moći potpisati građani Grblja koji na tom području imaju biračko pravo. Inicijativa će biti kompletna uz Studiju o opravdanosti... ako je podrže najmanje 30% građana Grblja.

Milorad Vukšić

Studija održivog razvoja buduće Opštine Grbalj (preuzmite dokument)